maanantai 4. helmikuuta 2013

Halloumipurilaiset

Kyselimme vuoden vaihtuessa lukijoiden reseptitoiveita. Heidi esitti toivomuksen, että toisimme Ketun keittiöön tuulahduksia muista ruokakulttuureista, joihin olemme päässeet tutustumaan.

Nämä halloumipurilaiset hakivat innoituksensa ja makumaailmansa Kreikasta. Purilaisista saa tukevan iltapalan tai vaikka päivällisenkin.

Halloumipurilaiset (kahdelle)

2 kpl hyviä, tuoreita vehnäsämpylöitä
paksua tsatsikikastiketta
(grilli-)halloumia
oliiviöljyä
balsamico-viikunakastiketta
salaattia
iso tomaatti
sokeroitua punasipulia

jauhelihapihvit l. bifteki (2 kpl)
1 kananmuna
kuivahtanutta vaaleaa leipää murustettuna
250 g lampaan jauhelihaa
muutama ruokalusikallinen tuoretta, silputtua minttua
2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa ja mustapippuria

Ripota sipulirenkaiden päälle reiluhkosti sokeria ja puristele niitä kunnes mehu irtoaa sipulista, jätä tekeytymään.

Tee sitten jauhelihapihvit: Sekoita kananmunaan leivänmurut ja anna hiukan turvota. Sekoita hyvin keskenään muna-leipäseos, jauheliha, silputtu minttu, murskattu valkosipulin kynsi ja sopivasti suolaa ja mustapippuria myllystä. Tee taikinasta kaksi suunnilleen sämpylän kokoista pihviä (pihvi menee paistettaessa jonkin verran kokoon). Paista pihvit pannussa oliiviöljyssä molemmin puolin, muutama minuutti puoleltaan.

Leikkaa tomaatti viipaleiksi.

Halkaise sämpylät ja voitele alapuolisko tsatsikilla. Nosta pohjan päälle salaatinlehti, sen päälle pihvi ja pihvin päälle tomaattiviipale tai kaksi, riippuen tomaattien koosta. 

Viipaloi halloumi ja paista se  molemmin puolin oliiviöljyssä kauniin ruskeaksi - pannun on syytä olla melko kuuma, että juusto ruskistuu heti eikä ala sulaa pannulle. Nosta paistetut halloumiviipaleet tomaatin päälle. Valuta balsamico-viikunakastiketta halloumin päälle, ja viimeistele punasipulilla.

Purilaisten kaverina voi tarjota salaattia, johon kreikkalaiseen tapaan laitetaan tomaattia, kurkkua ja sipulia, rouhaistaan hieman pippuria ja suolaa ja lurautetaan oliiviöljyä päälle. Juomaksi sopii kevyt lager, vaikkapa kreikkalainen Mythos.

Kali oreksi!

4 kommenttia:

Heidi Lehmuskumpu kirjoitti...

Onpa mahtava idea! Halloumi on aivan ihanaa. Täällä olen törmännyt hampurilaiseen, jossa on pihvin sijasta portobello-sieni, mutta en ole maistanut.

Laitetaan nämä halloumihampurilaiset toivelistalle, kun kesä tulee ja olemme Arin kanssa samalla mantereella.

Ketturouva kirjoitti...

Heidi, näistä tuli tosi hyviä vaikka itse sanonkin. :) Hauska juttu tuo portobello-sieni, itse nimittäin tuumiskelin näitä tehdessä että sellaista purilaista pitäisi kokeilla seuraavaksi! Ehkä halloumin kanssa.

Heidi Lehmuskumpu kirjoitti...

Juu.

Bareburger on mielestäni Nykin paras hampurilaisravintola. Pienehkö ketju, joka keskittyy luomuruokaan (ja -viiniin). Täältä listalta voi saada ideoita. :) Ari otti muistaakseni tzatziki-hampurilaisen. http://www.bareburger.com/

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

onpa herkullisen näköisiä hamppareita.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails