lauantai 20. huhtikuuta 2013

Kotijäätelöä ilman konetta

Jäätelön tekeminen kotona ilman jäätelökonetta on tavannut olla hankalaa ja työintensiivistä, koska massaa on ollut tarpeen sekoitella jäähtymisen aikana useita kertoja. Isoon, kalliiseen jäätelökoneeseen meillä ei ole oikein ollut varaa, eikä keittiössämme tarpeeksi säilytystiloja. Toisaalta en ole halunnut ostaa meille pientä, halpaa jäätelökonetta koska eihän sellaisella saa tehtyä tarpeeksi jätskiä kolmihenkiselle perheelle, saati jos haluaisi tarjota vielä vieraillekin.

Nyt on kuitenkin tulossa ratkaisu kotijäätelön himoon: glukoosisiirappi tulee kauppohin toukokuussa! Glukoosisiirappi on viljapohjaista siirappia, joka ei kiteydy pakastimessa sokerin tavoin.

Kotijäätelö glukoosisiirapin kanssa syntyy näin:

Kotijäätelö ilman konetta (n. 1,5 l)

3 kananmunaa
ripaus hienoa suolaa 

3 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatanko

Erottele keltuaisetja valkuaiset toisistaan omiin kulhoihinsa.

Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi suolaripauksen kanssa. (Muista käyttää kuivia välineitä!)

Siivilöi tomusokeri keltuaisten joukkoon ja vatkaa vaahdoksi. 

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi erillisessä kulhossa. 

Halkaise vaniljatanko ja kaavi vaniljansiemenet kermavaahdon joukkoon. Lisää kermavaahtoon myös glukoosisiirappi ja sekoita tasaiseksi.

Yhdistä vaahdot ja sekoita ne keskenään käsin esim. taikinanuolijalla. Tässä vaiheessa voit lisätä massaan esim. suklaahippuja, suklaakastiketta, tuoreita marjoja tms.

Kaada kuohkea jäätelömassa 1,5 l vetoiseen astiaan, esim. foliovuokaan, ja peitä kannella. Pakasta 12-15 tuntia. Ota pehmenemään hiukan ennen tarjoilua. 

Me pääsimme maistelemaan tällä tavoin tehtyä kotijätskiä taannoisessa BSH-kodinkoneiden bloggaajatilaisuudessa, ja saimme pari pulloa siirappia kotona testattavaksi. Ja testattu on, ahkerasti.  Olemme tehneet wienernougatia, suklaata ja pistaasia, joista viimemainittu tosin vaatii vielä hiukan tuotekehittelyä koostumuksen parantamiseksi. Makuyhdistelmissä vain mielikuvitus on rajana.

Oikeaoppisesti tämä ei kuulemma ole jäätelöä, koska aineksia ei keitetä. Menee kuitenkin täydestä kuin väärä raha. Lisää tätä ja isommat lusikat!

Wienernougatjätskiä ja suklaakastiketta


Pistaasijäätelöpalloja
3 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Glukoosisiirappi oli hyvä uutinen. Mikähän siinä on, ettei sitä ennen ole voinut/saanut myydä Suomessa? Dansukker on vuosien varrella tuonut Suomen markkinoille monta paljon turhempaakin sokerituotetta. Paitsi jätskiin, glukoosisiirapista on paljon apua myös erilaisten karkkien tai jälkiruokakoristeiden tekoon kun tavallinen sokeri kiteytyy mutta glukoosi ei.

Paula kirjoitti...

Tämähän on hyvä uutinen kroonistuneesta jäätelökonekuumeesta ja täpötäysistä keittiön kaapeista kärsivälle :)

Ketturouva kirjoitti...

Tuplaespresso, eipä ole aavistustakaan miksi glukoosisiirappi oli aikaisemmin kuulemma apteekkitavaraa. Ellei sitten kyse ollut kotimaisen sokerijuurikkaanviljelyn suojelemisesta?

Paula, juuri tuli tässä kyllä siskoni kanssa pohdittua jätskikoneen hankkimista yhteiseksi, kaikesta huolimatta. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails