Kun olin lapsi, äitini teki toisinaan "ossonpukkoa" niin kuin tämän alkujaan pohjoisitalialaisen
ruokalajin nimi korvaani kuului. Minulla on hämärä makumuistikuvakin
äidin laittamasta osso bucosta, mutta se taisi perheessämme jäädä sinne
1970-luvulle isoisän suolaamista silakoista tehdyn silakkalaatikon ja
kotitekoisten verilettujen kanssa.
Osso bucoon
käytettävä liha on perinteisesti vasikan potkaa, joka on leikattu poikkisuuntaan niin
että tuloksena on kiekkomainen lihanpala, jonka keskellä on ydinluu. Kun
tämä luu sitten muhii aikansa uunissa muiden hyvien ainesten kanssa,
luuydin sulaa osaksi lientä ja lopputuloksena meillä on osso buco, luu jossa on reikä.
Meidän osso bucomme syntyi tällä kertaa porosta. Ohje, jota en tietenkään malttanut olla vähän virittelemättä, löytyi pororeseptit.fi -sivustolta.
Poron osso buco (neljälle-viidelle)
1 kg poron potkakiekkoja
vehnäjauhoja (leivitykseen)
voita (paistamiseen)
2 sipulia
2 porkkanaa
palsternakka
2 valkosipulin kynttä
1 dl tomaattipyrettä
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio tai vastaava määrä fondia
4 laakerinlehteä
10 maustepippuria
5 tuoretta timjamin oksaa
5 tuoretta salvian lehteä
suolaa
Ota liha lämpiämään noin tuntia ennen valmistusta. Sillä välin ehdit hyvin kuoria sipulin ja juurekset ja pilkkoa ne isohkoiksi paloiksi.
Kuumenna voi paistinpannussa tai suoraan tulenkestävässä padassa. Jauhota potkakiekot ja ruskista ne voissa parissa erässä. Siirrä syrjään.
Kuullota vuorostaan juureslohkot ja sipulit lihan paistamisen käyttämässäsi voissa (lisää tarvittaessa voita). Kaada vesi pannuun ja kiehauta irti siihen tarttuneet herkulliset paistomaut. Lisää kasvikset liemineen lihojen kanssa pataan, ja sekoita joukkoon tomaattipyre, lihaliemikuutio/fondi, murskatut valkosipulin kynnet sekä mausteet. Muista suola. Kuumenna kiehuvaksi.
Hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla tai uunissa 150 asteessa 2-3 tuntia kunnes liha on mureaa ja irtoaa luista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti