Juuri nyt on suppilovahveroiden aika. Suppilovahverot sopivat loistavasti mitä moninaisimpaan ruuanlaittoon. Vaihteeksi niistä tuli lasagne.
Aika monissa sienilasagneohjeissa sienet ovat ikään kuin mausteena tavallisessa lasagnessa. Halusin kuitenkin tehdä lasagnen, jossa sienet näyttelevät pääosaa. Sovelsin tähän Valion sienilasagnen ohjetta, mutta maustoin kastikkeen oman pääni mukaan. Kasvisliemikuution vaihdoin eräänlaiseen sofrittoon, johon tuli tällä kertaa palsternakkaa ja juuripersiljaa, koska selleriä ei ollut.
Sofritto ja sen sukulaiset ovat muuten loistava maun lähde erilaisille kastikkeille ja keitoille. Yhdistelmää vaihtelemalla saa vaihtelua myös makuun.
Tässä lasagnessa ei ole lainkaan tomaattikastiketta, vaan ainoastaan sienevä valkokastike.
Suppilolasse (neljälle)
n. 0,5 litraa kuivattuja suppilovahveroita, liotettuna (säästä liemi), tai 300-400 g tuoreita, puhdistettuja sieniä
voita
porkkana hienonnettuna
pieni palsternakka hienonnettuna
juuripersiljan juuri hienonnettuna
1 reilunkokoinen sipuli silputtuna
(tuoretta) timjamia
0,75 dl vehnäjauhoja
litra maitoa
2 dl (kuohu-)kermaa
250 g mustaa Koskenlaskija-juustoa (voimakas)
suolaa, mustapippuria
hyppysellinen raastettua (/jauhettua) muskottipähkinää
tuoretta persiljaa
n. 9 lasagnelevyä
raastettua parmesaania
Jos käytät kuivattuja sieniä, liota sieniä noin puoli tuntia-tunti. Puristele niistä ylimääräinen vesi pois, mutta säästä vielä liemi. Sitä voi tarvittaessa käyttää kastikkeen ohentamiseen. Pilko sienet karkeasti.
Jos käytät tuoreita sieniä, puhdista ja pilko sienet ja paista niistä pannulla ylimääräinen neste pois.
Laita sienet odottamaan.
Kuori juurekset ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli hienoksi.
Sulata voi korkealaitaisessa n. 1,5-2 litraa vetävässä paistokasarissa. Lisää porkkanakuutiot ja kuullota niitä hetki, ennen kuin lisäät palsternakan ja juuripersiljan (voit korvata nämä myös sellerinvarrella). Kun olet kuullottanut palsternakkaa ja juuripersilijaa jonkin aikaa, lisää sipulisilppu.
Kun sipuli on kuullottunut, sekoita joukkoon sienet. Lisää vehnäjauhot ja riivi timjaminlehdet sekaan. Lisää vähitellen, sekoittaen koko ajan, maito ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutaman minuutin ajan, sekoitellen pohjaanpalamisen estämiseksi. Lisää sitten joukkoon kuutioitu Koskenlaskijajuusto ja kuumenna edelleen sekoitellen kunnes juusto on sulanut. Mausta suolalla, pippurilla, muskotilla ja persiljalla.
Kokoa lasagne voideltuun vuokaan: ensin kastiketta, sitten kerros levyjä ja taas kastiketta, niin että päällimmäisenä on kastikekerros. Raasta pinnalle parmesaania. Laita koko komeus uuniin 175 asteeseen 40-50 minuutiksi. Paistamisen puolivälissä peitä vuoka foliolla, ettei pinta paistu liikaa.
Lasagnessa on hyvä, sienevä maku. Jäin kuitenkin kaipaamaan venyvää juustoa, joten seuraavaan ottoon taidan lisätä vielä raastettua emmentalia pinnalle. Suppilovahveroiden maku on vahva ja pärjää kyllä tymäkällekin juustolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti