maanantai 24. maaliskuuta 2008

Pääsiäisporo

Olimme sopineet pääsiäisateriasta Arin kanssa. Ari järjesti pääruokalajiksi poronpaistin ja jälkiruuaksi melkein kilon kimpaleen hyvin kypsytettyä cheddaria sekä ruokajuomat (sherryä, punaviiniä ja portviiniä juustolle), me puolestamme vastasimme alkukeitosta ja lisukkeista.

Aloin keitellä maa-artisokkakeittoa ulkomuistista, mikä johti siihen, että ainesten suhteet vähän muuttuivat, mutta hyvää tämä soppa kumminkin oli. Jossakin ruokablogissa, olisiko ollut Polkkiksella?, oli taannoin maa-artisokkakeitto, johon oli lorautettu sherryä. Tästä sain ajatuksen lisätä sitä meidänkin keittoomme.

Maa-artisokkakeitto ulkomuistista
(neljälle)

600 g maa-artisokkia
1 iso, jauhoinen peruna
1 pienenpuoleinen sipuli
0,5 l vettä
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
puolikas kasvisliemikuutio (Reformi yrttiliemi)
1 dl kermaa
suolaa, mustapippuria
loraus sherryä

Kuori ja kuutioi maa-artisokat, peruna ja sipuli. Keitä kasvikset kypsiksi miedosti suolatussa vedessä ja soseuta keitinliemineen. (Tähän asti keiton voi tehdä valmiiksi etukäteen.)

Sekoita vehnäjauhot maitoon ja sekoita kasvissoseeseen, lisää puolikas liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä n. 10 min. Lisää kerma ja kuumenna keittoa vielä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lorauksella sherryä.


Liharuuan lisukkeeksi Ari oli löytänyt Delicardin sivuilta omena-sieniraguun ja siiderikastikkeen.
Alun perin tarkoitus oli paistaa poron paisti uunissa, mutta osoittautuikin, että poronpaisti oli savustettu, joten tyydyimme vain lämmittämään sitä hieman. Hiukan huolestutti, kuinka suunnitellut lisukkeet pärjäisivät savustetulle sarvipäälle, mutta hyvin ne toimivat. Sienten ja omenoiden hiukan kummalliselta kuulostanut liitto oli myös oikein onnistunut.


Pääsiäisporon kuvasta kiitos kuuluu Arille.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails