tiistai 9. maaliskuuta 2010

Inkivääripikkuleivät

Siivosin viikonloppuna jääkaapin. Sinne oli päässyt kertymään yhtä sun toista, esimerkiksi kaikenlaisia hilloja ja hyytelöitä, joissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta joita pitäisi saada syötyä vähemmäksi. Niinpä aloitin uuden projektin, jonka tarkoituksena on yhdistää viimeaikainen leivontainnostukseni ja hillopurkkien vähentäminen. Ensimmäisenä käyttöön pääsi Päivättären tekemä inkiväärihillo, joka päätyi maustamaan inkivääripikkuleipiä.

Pastanjauhajien Rosmariini hiljattain pohdiskeli reseptien tekijänoikeusasioita. Tämän reseptin kohdalla ne tulivat kovinkin ajankohtaisiksi, koska reseptin lopussa sangen selvästi sanotaan all rights reserved. En siis rohkene kopioida sitä tänne Ketun keittiöön edes suomennettuna.

Muutamia neuvoja kuitenkin lisään kotimaista kokkia varten. 1 cup on n. 2,5 dl ja yksi butter stick painaa neljännespaunan, n. 113 g, eli voita tarvitaan reilut 150 g. Päättelimme leipomisessa auttamaan tulleen Päivättären kanssa, että dark brown sugar on fariinisokeria. Allspice on tietenkin maustepippuri ja molasses puolestaan on siirappia. Ja ground mustard lienee tosiaankin sinappijauhetta, muutakaan tulkintaa en sille löytänyt. Mainitun inkiväärisäilykkeen paikalla käytin inkiväärihilloa.

Poika toimi jälleen kuiva-aineiden sekoittajana ja koneenkäyttäjänä kunnes keskittyi nuolemaan desimittaan jäänyttä siirappia ja puhdistamaan vispilöitä sekä näpistämään taikinaa heti kun muiden leipurien silmä vähän vältti. Syntyvä taikina on melkoisen murenevaista, mutta käsissä pyöritellessä se lämpenee leivottavaksi. Teimme pallerot näppituntumalla pienen lihapullan kokoisiksi ja Poika kieritti ne ohjeen mukaan sokerissa. Pallot aseteltiin riviin uunipellille. Toista jäähdytyskierrosta ennen paistamista emme vaivautuneet ottamaan vaan laitoimme pellin suoraan 190-asteiseen uuniin, jossa pikkuleivät sauvat paistua noin 20 min. Sen jälkeen niitä on syytä jäähdyttää pellillä jonkin aikaa, koska uunista tullessaan ne ovat vielä pehmeitä.

Tarkoitus on, että pikkuleivissä olisi rapea, halkeillut pinta ja pehmeänsitkeä sisus. Mausteinen maku tuo mieleen piparkakut. Inkivääriä oli riittävästi myös Päivättären mielestä. Meidän pikkuleipämme olivat selvästi pienempiä kuin ohjeessa, koska ohjeen mukaan niitä tulee 30 mutta saimme aikaan peräti 52 kpl.

 

1 kommentti:

Sisatto kirjoitti...

Seurailin linkkejä eteenpäin Kemppisen blogiin ja sain vahvistuksen sille miten olen asian uskonut olevankin: Resepteillä ei ole tekijänoikeutta. Sen sijaan järjetetyllä ja toimitetulla reseptikokoelmalla on. Toisin sanoen kukaan ei voi julkaista toisen tekemään keittokirjaa omissa nimissään – eikä varmaan esimerkiksi ruokablogiakaan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails