maanantai 7. maaliskuuta 2011

Alkupaloista voileipätarjottimelle

Vietimme laskiaisviikonloppua ystäväperheen kanssa. Kun ensin olimme pulkkailleet grillimakkaroiden, pannukakun ja kuuman mehun voimin, siirryimme Kissaemon ja Barytonicin kotiin, jossa makuaistejamme hemmoteltiin jälleen kerran erinomaisen hyvällä ruualla ja juomalla.

Tällä kertaa osallistuimme hemmotteluun sen verran itsekin, että olimme luvanneet huolehtia alkupaloista. Kun pääruuaksi oli luvattu pihviä rosmariiniuuniperunoiden ja punaviinikastikkeen kanssa, ja jälkiruuaksi paahtovanukasta, päätimme nähdä alkupalojen eteen vähän enemmän vaivaa ja laitella muutamia samoista herkuista joita Helkan keittiössä opettelimme valmistamaan.

Kirsikkatomaattihilloke
(Helkan keittiö)

2 salottisipulia suikaleina
1 dl valkoviiniä
2 dl tomaattimehua
200 g kirsikkatomaatteja
loraus valkoista balsamicoa
suolaa, pippuria
hunajaa
oliiviöljyä

Freesaa salottisuikaleet oliiviöljyssä ja lisää suolaa ja pippuria. Lisää valkoviini ja keitä hiukan kasaan. Sen jälkeen lisää tomaattimehu, balsamicoa ja hunajaa. Keitä kasaan noin puolet tai kunnes liemi on sakeutunut. Anna liemen hivenen jäähtyä, lisää siihen kirsikkatomaatit ja jäähdytä.

Savuporotartar 
(Helkan keittiö)
 
250 g savupororouhetta
1 salottisipuli
tuoretta rosmariinia ja timjamia
voita
1/2 suolakurkku
75 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl kuohukermaa
1 liivatelehti
suolaa, pippuria

Freesaa kuutioitu salottisipuli ja hienonnetut yrtit voissa ja lisää pororouheeseen. Laita pieni osa kermasta lämpenemään ja vatkaa tuorejuusto ja loppu kerma vaahdoksi. Lisää juusto-kermavaahto ja kuutioitu suolakurkku pororouheeseen. Sulata liotettu liivate lämpimään kermaan ja lisää se massaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja jäähdytä. 

Sellainen pikku unohdus meille sattui, että liivatelehti jäi porotartarista pois. Onneksi se ei maussa tuntunut. 

Marinoitua punasipulia 
(Helkan keittiö)

2 punasipulia
0,5 dl sitruunamehua
0,25-0,5 dl sokeria
pippuria, suolaa 
loraus rypsiöljyä

Leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Lisää muut ainekset, sekoita hyvin ja anna maustua seuraavaan päivään. 

Lisäksi Karhuherra oli urkkinut taannoin aamiaisella nauttimamme siikamoussen raaka-aineet selville, joten laitoimme sitä kolmanneksi sortiksi. Ainekset yhdistelin arviolta. Lopputulos oli onnistunut, mistä epäilemättä merkittävä ansio kuului Hakaniemen hallista saaliiksi saamalleni tuoreelle, kotimaiselle savusiialle, joka maistui juuri siltä miltä savusiian pitääkin! Siis niin hyvältä että vähältä piti ettei koko siika mennyt ruotiessa.

Siikamousse  

puolikas tuore isohko kotimainen savusiika huolellisesti ruodittuna
1,5 dl kuohukermaa
100 g maitorahkaa (1/2 tölkkiä)
silputtua ruohosipulia
(tarvittaessa suolaa)
Silppua siika esim. tehosekoittimen leikkurissa aivan hienoksi. Vatkaa kerma ja maitorahka vaahdoksi, mausta ruohosipulilla ja tarvittaessa lisää hieman suolaa. 

Myötäpäivään ylhäältä alkaen: leipäjuustoa kirsikkatomaattihillokkeen kanssa, siikamoussea Rosalan saaristolaisleivällä ja savuporotartaria marinoidun punasipulin kanssa Päivärinteen ruislastun päällä. Eivät nämä ihan yhtä taiteellisilta näytä kuin alkuperäisannokset. ;)

Esivalmistelimme kaiken perjantaina, ainoastaan vaahtojen vispaamisen jätimme tehtäväksi juuri ennen tarjoilua. Tuo ruislastu pääsi kyllä kostumaan ainakin aikuisten alkupaloissa, koska ne odottelivat jonkin aikaa lasten syödessä ensimmäisessä kattauksessa. Lapsia varten laitoin alkupalojen eri elementit enemmän erikseen toisistaan lautasille. Poika söi kaiken omaltaan ja kehui että hyvää oli. 

Koska nämä ohjeista syntyvät satsit ovat aika isoja, sain sitten loistoidean että lyömme kaksi kärpästä yhdellä iskulla ottamalla lauantaina mukaan vain puolet esivalmistelluista aineksista ja tarjoamme samoja systeemejä hiukan eri muodossa myös sunnuntain päiväkahvivieraille. Tekaisin toisesta puolikkaasta tällaisen voileipätarjottimen, ja tuntuivat maistuvan vieraille tässäkin muodossa:

3 kommenttia:

Tupu kirjoitti...

Herkullisia kertakaikkiaan.

Ketturouva kirjoitti...

Tupu, laittaminen kävi vieläpä erittäin kätevästi - lopputulos näyttää minusta isotöisemmältä kuin oikeasti nähty vaiva. :)

Kissaemo kirjoitti...

Sivusta seurasin Ketturouvan ja Karhuherran aherrusta ja kieltämättä annosten kokoaminen kävi aika näppärän näköisesti. Ja olivat kyllä tosi herkullisia alkupaloja!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails