keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Pinaattipiirakat

Joululta oli jäänyt yli vajaa paketti torttutaikinalevyjä, jotka piti saada käytetyksi pois. Hetken tuumailtuani päädyin tällaisiin kreikkalaisen spanakopita-piirakan innoittamiin piiraisiin - vai pasteijoiksiko näitä pitäisi nimittää.

Pinaattipiirakat (12 kpl)

6 valmista voitaikinalevyä (tai vastaava määrä kaulittavaa taikinaa)
125 g tuoretta pinaattia
200 g fetajuustoa tai salaattijuustoa
kourallinen tuoretta tilliä
oreganoa, basilikaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää
mustapippuria 

Silppua tuore pinaatti esim. tehosekoittimen terällä ja sekoita siihen juusto niin että syntyy melko tasainen vihreä tahna. Mausta tillillä ja yrttimausteilla, mustapippurilla ja ripauksella muskottia. 

Leikkaa taikinalevyt puoliksi niin että syntyy 12 neliskanttista palaa. Laita täytettä levylle hiukan keskikohdan toiselle puolen. Taita levy kulmittain kaksinkerroin niin että syntyy kolmioita ja ummista reunat huolellisesti.

Voitele piirakat kananmunalla ja sirota halutessasi päälle esim. unikonsiemeniä. Paista uunissa 200 asteessa n. 12-15 min kunnes piirakat saavat väriä.

(pahoittelen kuvalaatua, parempi kamera on huollossa)

Käytin tähän tuoreita pinaatinlehtiä, mutta varmaankin pakastepinaatillakin onnistuisi. Täyte oli kuitenkin näinkin aika kosteaa, joten pakastepinaatista kannattaisi puristaa mahdollisimman paljon nestettä pois. Aidon fetajuuston sijasta laitoin salaattijuustoa, joka on koostumukseltaan samankaltaista mutta hieman vähemmän suolaista - ihan riittävän suolaisia piirakoista tuli näinkin.

Poika auttoi innokkaasti leipomisessa: käytti konetta pinaatinlehtien silppuamiseen, leikkasi taikinalevyt kahtia taikinapyörällä ja annosteli täytteen. Minun tehtäväkseni jäi vain täytteen valmistaminen ja piirakoiden ummistaminen, sillä Poika huolehti myös niiden voitelusta ja sirotteli unikonsiemenet. Kohta taidan saada keittiössä vapaavuoron!

3 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Meillä aina kans tuppaa jäämään noita taikinalevyjä joulusta. Yleensä ne menee sitten jossain vaiheessa roskiin, noloa... Pitää varmaan ottaa teiltä mallia, kun pinaattiakin on pakasteessa. :)

Ketturouva kirjoitti...

Tusla, minä olen tavannut paistella niistä jotain pasteijantapaisia. Kinkku ja aurajuusto on myös aika pettämätön yhdistelmä.

Terhi kirjoitti...

Tätä aion kyllä joskus kokeilla, mutta koska pinaattia ja salaattijuustoa/fetaa ei kotoa löytynyt, tuli tänään joulutorttuja ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails