lauantai 30. huhtikuuta 2011

Kermainen parsasosekeitto

Alunperin ajattelimme laittaa parsasosekeiton lampaan alkukeitoksi, mutta sattumusten kautta kävi niin, että päädyimmekin keittelemään keittoa vasta pääsiäismaanantaina. Aioin ensin käyttää jotain reseptiä uudesta Parsa-keittokirjassamme, mutta siinä keitot olivat lähes kaikki valkoisesta parsasta tai eivät muuten houkutelleet, joten lopulta päädyin tuunailemaan viime keväänä koeponnistettua Jamien parsasosekeittoa kermalla ja valkoviinillä. Tällaista viritellystä keitosta tuli:

Kermainen parsasosekeitto (3-4:lle)

500 g vihreää parsaa
n. 0,5 l kasvislientä
1 keltasipuli silputtuna
oliiviöljyä
1 dl kuohukermaa
0,5 dl valkoviiniä
suolaa, mustapippuria

Leikkaa parsoista pois puumaiset tyvet ja leikkaa nuput poikki ja siirrä ne syrjään odottamaan. Pilko parsan varret pätkiksi. Silppua sipuli.

Kuullota sipuli öljyssä kattilan pohjalla. Lisää parsanvarret ja kasvisliemi ja keitä n. 20 minuuttia. 

Soseuta keitto. Nosta sitten kattila takaisin liedelle ja lisää kerma, valkoviini ja parsan nuput. Anna kiehahtaa ja tarjoa.


Tein muuten sen virheen, että yritin - ensimmäistä kertaa ikinä - soseuttaa keiton tehosekoittimella. Erittäin huono ajatus. Saatuani keittoroiskeita seinille ja lievän palovamman vasempaan käteen palasin vanhaan kunnon sauvasekoittimeen ja jätän tehosekoittimen jatkossakin suosiolla pirtelöiden sun muiden kylmien juomien sekoitteluun.

Keittoon olen kuitenkin erittäin tyytyväinen. Siihen tuli juuri sellainen pehmeän täyteläinen parsainen maku kuin halusinkin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails