maanantai 16. toukokuuta 2011

Raakaa ruokaa

Hesarissa oli jo aikaisemmin keväällä juttu raakaruuasta. En usko että ikinä alan valmistaa raakapuuroja saati että siirtyisin kokonaan raakaravintoon, mutta tämä Outi Rinteen "raaka pasta primavera" vaikutti houkuttelevalta, vaikkei sillä minusta pastan kanssa mitään tekemistä olekaan.

Tein annoksesta kerralla noin puolet. Omaan makuuni  valkosipulia saisi olla vähemmän, nyt sen maku oli minusta turhan hallitseva. Primavera vaikuttaa ihanteelliselta vaikkapa kesäiselle lounaalle.

Macadamia-kastiketta tein täyden määrän, se tuntuu säilyvän jääkaapissa suljetussa purkissa muutaman päivän. Se muuten sopi mainiosti myös pinjansiemenillä ja mintulla maustetun couscousin kanssa.

Raaka pasta primavera (puolikas annos)

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 porkkanaa
1 kevätsipuli
2,5 dl tuoreita herneitä
1 valkosipulinkynsi puristettuna
puolikkaan sitruunan mehu
0,5 - 1 tl juoksevaa hunajaa
1,5 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
ripaus hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

kastike (koko annos):

1,25 dl macadamiapähkinöitä (liota yön yli runsaassa vedessä)
2,5 dl vettä
1-2 tl sitruunamehua
1 tl juoksevaa hunajaa
0,5 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria

koristeeksi: tuoretta persiljaa tai basilikaa

Aloita laittamalla pähkinät edellisenä iltana likoamaan.

Suikaloi kesäkurpitsat ja kuoritut porkkanat pitkittäin perunankuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Sekoita joukkoon sitruunamehu, suola, valkosipuli, hunaja ja mustapippuri. Anna marinoitua puoli tuntia. Kaada neste pois. 

Viipaloi kevätsipuli. Lisää se, oliiviöljy, sipuli ja herneet kesäkurpitsa-porkkanaseokseen ja jatka marinointia vielä toiset puoli tuntia. 

Tee sillä aikaa kastike: kaada liotetuista pähkinöistä vesi. Jauha pähkinät tehosekoittimessa hienoksi rouheeksi. Lisää sitten vähitellen vettä kunnes seos on kermamaista ja sileää. Lisää muut kastikkeen ainekset.
Kaada pähkinäkastike kesäkurpitsa-porkkanaseoksen joukkoon, koristele persiljalla tai basilikalla.

(koristeyrtit unohtuivat, niin kuin näkyy)

3 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Hatunnosto rohkeasta kokeilusta! Melkein kaikkeahan kannattaa kokeilla, paitsi, no mitä niitä nyt onkaan. Vanha suomalainen sananlasku...

Meillähän kokeiltiin raakasuklaata. Tämä "pasta" taitaa kyllä olla parempaa, luulen ma.

Ketturouva kirjoitti...

Hyvää tämä oli, ajattelin tehdä uudemmankin kerran, mutta vähentää silloin tuota valkosipulin määrää. Tosin omassa ruokavaliossani tämä menee sarjaan "salaatit".

Ketturouva kirjoitti...

(Niin, viimeksi siis valkosipuli maistui suussa aika vahvasti vielä seuraavanakin päivänä, ja siitä en niin välitä vaikka valkosipulista muuten tykkäänkin.)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails