perjantai 19. elokuuta 2011

Pullakirous ja sen päättyminen

Vielä viikko sitten olisin sanonut että en osaa leipoa pullaa. Olen epäonnistunut nuoruudessani pari kertaa pullataikinan kanssa liki katastrofaalisesti, ja sen jälkeen luovuttanut taikinan tekemisen muihin käsiin. En siis ole edes yrittänyt leipoa pullaa kohta kahteen vuosikymmeneen.

Kesäkodissa ollessamme päätin paistaa mustikkapiirakan. Mustikkapiirakoissa on kahta koulukuntaa, pulla- ja murotaikinaa. Karhuherra kuuluu ensimmäiseen. Hänellä oli kuitenkin kädet täynnä työtä uuden kompostoivan ja biohajottavan huussimme viime silauksen kanssa.
Ei siis auttanut itku markkinoilla. Lähetin Pojan hakemaan mummolta ohjeen, ja sitten työhön.

En tiedä oliko salaisuus mummon ohjeella tehdyssä taikinassa vai sen nostattamisessa isotädin pellavapyyhkeen alla lämpimän vuolukiviuunin päällä, mutta taikina nousi kauniisti ja leipoutui suosiollisesti sekä piirakanpohjaksi että voisilmäpulliksi. Pullakirous on väistynyt!

Tässä vielä mummon taikataikinan ohje. Taikinasta saa yhden uunipellin kokoisen piirakan tai puolet pienemmän piirakan ja kymmenen pikkupullaa.

Mummon pullataikina 
(kuivahiivalle)

2,5 dl lämmitettyä maitoa (42 astetta, eli hieman kättä lämpöisempää)
n. 1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 muna
(kardemummaa)
1 pss kuivahiivaa ja 6-7 dl vehnäjauhoja
75 g sulatettua voita

voiteluun: 1 muna

Sekoita lämmitettyyn maitoon sokeri, suola ja muna (ja kardemumma). Sekoita kuivahiiva n. 2-3 dl:aan jauhoja. Sekoita jauhot vähitellen maitoon. Jatka vaivaamista käsin ja lisää jauhoja, kunnes saat aikaan notkean, mutta käsistä helposti irtoavan taikinan. Vaivaa joukkoon sulatettu voi vähitellen, ja lisää vielä hiukan jauhoja tarvittaessa. 

Laita taikina nousemaan lämpimään, vedottomaan paikkaan liinalla peitettynä. Kun taikina on noussut noin kaksinkertaiseksi, voit ryhtyä leipomaan. 

Mustikkapiirakkaa varten kaulitse taikina levyksi. Jos teet uunipellin kokoisen piirakan, helpointa voi olla kaulita taikina suoraan leivinpaperin päälle. Pienempään piirakkaan riittää puolikas taikina. Siirrä taikinalevy voideltuun vuokaan. 

Mustikkatäyte

n. 1 l mustikoita
n. 3 rkl sokeria
2-3 rkl perunajauhoja

Survo noin puolet mustikoista karkeaksi soseeeksi, johon sekoitat muutaman ruokalusikallisen sokeria ja 2-3 rkl perunajauhoja. Levitä sose piirakkapohjalle ja kaada sen päälle kokonaiset marjat. 

Lopuksi voitele piirakan reunat munalla. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes reunat ovat saaneet kauniin värin. Anna jäähtyä hyvin ennen syömistä.


2 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Mulla on ollut sama pullakirous, mutta sitten tein korvapuusteja takuuvarmaksi mainostetulla ohjeella joskus viime vuonna ja pullakirous väistyi täälläkin :)

Ketturouva kirjoitti...

Virpi, olen kuullut aika monesta muustakin pullakirouksen uhrista. Mikähän niissä pullissa oikein on...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails