maanantai 16. tammikuuta 2012

Hans Välimäki, Koti keittiössä

Projektin tausta: Meille on päässyt kertymään vuosien varrella vino pino keittokirjoja joista emme ole saaneet aikaiseksi kokata vielä kertaakaan. Tänä vuonna otamme härkää sarvista ja testaamme joka kuukausi reseptin yhdestä ennenkokkaamattomasta keittokirjasta.

Tämän pitkähkön johdannon jälkeen, olkaa hyvät:Kokkauksia lukemattomista keittokirjoista I

Hans Välimäen v. 2004 ilmestynyt Koti keittiössä (vieläpä aikanaan painotuore signeerattu kappale) oli koristanut kirjahyllyämme vuosia. Kun nyt aloimme tutkia kirjan toinen toistaan herkullisemmilta kuulostavia reseptejä, emme voineet kuin ällistellä miten näin olikin päässyt käymään. Lopulta selvisi, että kirja oli itse asiassa ollut lainassa pitkähkön ajan, ja siis poissa omasta keittokirjahyllystämme, jonne se oli palannut vasta joitakin aikoja takaperin.

Sen jälkeen kun olimme kuolanneet kirjan läpi ja lähes jokainen sivu oli merkattu keltaisella post it -lapulla "tätä voisi laittaa", päätimme lähestyä kirjaa jollakin nopealla ja helpolla, ja valitsimme ensimmäiseksi ohjeeksi

Lohisänykät

puolikas pakettia pekonia
200 g graavilohta
amerikansalaattia (=jäävuorisalaattia)
4 tomaattia
4 keitettyä kananmunaa
12 viipaletta paahtoleipää
2 dl majoneesia
raastettua piparjuurta

Munat keitetään. Pekoni pilkotaan ja paistetaan pannussa rapeaksi. Paahtoleivät paahdetaan. Salaatti, tomaatti ja keitetyt, kuoritut munat viipaloidaan, samoin graavilohi, jos ei jo ole viipaleina.

Leivät voidellaan majoneesilla ja maustetaan varovaisesti piparjuuriraasteella. Leipäviipaleelle kootaan kerroksina salaattia, kalaa, kananmunaa ja laitetaan päälle toinen voideltu leipäviipale. Kasataan edelleen salaattia, pekonia ja tomaattia ja asetetaan kolmas leipäviipale kanneksi. Jos halutaan jakaa leivät neljään osaan ja saada ne pysymään nätisti kasassa, tökätään pitkään cocktailtikkuun (joita meillä ei ollut) vihreä oliivi ja tämä keihäs koko komeuden läpi.

Emme saaneet ainesmääriä oikein täsmäämään, lohta olisi joko pitänyt laittaa vähemmän per leipä (laitoimme kaksi kerrosta) tai sitten sitä olisi saanut olla alunperinkin enemmän. Pekoniakin olisi huoleti voinut olla hiukan reilummin. Majoneesia emme sen sijaan varmastikaan käyttäneet kahta desiä. Saimme reseptin täytemäärillä aikaan kolme kolmikerroksista leipää.

Välimäki ehdottaa sänyköiden seuraksi esimerkiksi paistinperunoita. Laatimamme sänykät saivat kaverikseen oman palstan läpimustista perunoista laadittuja paksuja lastuja.

Perunat ryöpättiin, leikattiin n. vajaan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja uppopaistettiin rypsiöljyssä, valutettiin sekä maustettiin sormisuolalla.

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Herkkua!

3 kommenttia:

Piparipulla kirjoitti...

Iso herkku! Rakastan kaikkia ruokia joissa on majoneesia :D

Ketturouva kirjoitti...

Piparipulla, näissä leivissä kyllä yhdistyy monta hyvää asiaa - kuten graavilohi ja pekoni, joita ei olisi itselle tullut ihan ekana mieleen saman leivän väliin työntää. Mutta nehän sopivatkin yhteen loistavasti!

Tossukka kirjoitti...

Siis mikä idea! Aijon kyllä toteuttaa mahdollisuuksien mukaan, vaikka ihan hirmusesti kokkauskirjoja olekkaan. Tänään tein poistoja reseptikansioistani nuoruuden ajoilta (oon tosi vanha =)) ja surutta pois, pois,pois! Netistä löytyy vaik mitä... kirjoja en hylkää. Kiitti vinkistä!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails