maanantai 16. heinäkuuta 2012

Vastaus ahvenhaasteeseen!

Koska Kesäkodissa tarjoutui tilaisuus kokkailla ahventa useampaankin otteeseen, päätimme tarttua Kivistössä -blogin kesä-heinäkuun ruokahaasteeseen. Siispä, olkaa hyvät, Ketun keittiö sangen ylpeänä esittää:

Pekoniin kiedotut yrttiset grilliahvenet

1 keskikokoinen ahven/syöjä
2 siivua hyvää, ohueksi siivutettua pekonia/ahven
karkeaa merisuolaa 
sitruuna (mielellään luomu)
tuoreita timjamin oksia


Suomusta ja suolista ahvenet ja poista kidukset. Helpomman syömiskokemuksen saavutat jos poistat jo perkuuvaiheessa myös evät leikkaamalla (me emme tätä tosin tehneet). Selkä- ja vatsaevät saa pois leikkaamalla vinot viillot evän molemmin puolin ja vetäisemällä lujasti.

Leikkaa ahventen kylkiin kummallekin puolelle muutama vinoviilto ja hiero kalojen pintaan reilusti karkeaa merisuolaa. Anna ahventen suolautua noin kymmenen minuuttia ja pyyhi ylimääräinen suola pois.

Leikkaa sitruuna viipaleiksi ja puolita viipaleet. Laita kunkin ahvenen vatsaan pari sitruunaviipaletta ja timjaminoksa. Paina lisää pieniä timjaminoksia kalan kyljissä oleviin viiltoihin.


Kiedo kala pekoniin päästä alaspäin, kaksi siivua riittää keskikokoiselle kalalle hyvin. Halutessasi kiinnitä siivut vielä cocktailtikuilla, tosin ne pysyvät muutenkin paikallaan, koska pekoni käristyesään grillissä "kutistuu" kalan ympärille.


Tällä välin grilli on ehtinyt kuumeta. Grillaa ahvenet kuumassa grillissä molemmin puolin muutaman minuutin ajan kunnes pekoni on saanut kauniin värin ja kalan liha on muuttunut valkoiseksi (kylkien viillot aukeavat grillissä kalan kypsyessä, ja niistä kypsyys on helppo todeta).


Pekoni pitää kuivalihaisen ahvenen grillissä mehevänä ja sitruuna ja timjami antavat kaloille ihanan tuoksun ja raikkaan, välimerellisen maun peittämättä kuitenkaan ahvenen omaa makua. Kesäruokaa parhaimmillaan!


Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails