Toteutin sienisalaatin tällä kertaa pateen muodossa. Markku Hietalon ohje löytyi Kaikkien aikojen Joulu -lehdestä 2012. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty lampaankääpiä; minä tein oman pateeni rouskuista, mutta myös esim. suppilovahveroiden mainitaan sopivan pateehen. Eri sienet antavat tietnekin pateelle oman makunsa. Rouskutkin sopivat minusta tähän oikein hyvin.
Sienipatee (6-8 hengelle)
500 g pakastettuja sieniä, esim. lampaankääpiä, ryöpättyjä rouskuja tai suppilovahveroita
2 sipulia
3 rkl voita
suolaa
rouhittua mustapippuria
4 (luomu-)kananmunaa
2 dl kuohukermaa
2 tl kuivattua rakuunaa
0,5 dl hienonnettua persiljaa
+voita vuoan voiteluun
Sulata sienet. Kuori ja hienonna sipulit.
Kiehauta sienet ja sipulit voissa paistinpannulla. Kuullota niitä hetki ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Hienonna sienet karkeaksi massaksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.
Jäähdytä massa. (Itse jäähdytin sienet ja sipulit ennen hienontamista.)
Sekoita kananmunat ja kerma ja lisää seos yrttien kanssa sienimassaan. Sekoita hyvin.
Voitele esim. suorakaiteen muotoinen 2 l leipävuoka ja kaada massa vuokaan. Kypsennä pateeta uunissa vesihauteessa 180 asteessa noin 40 minuuttia.
1 kommentti:
Tänä jouluna aion tätä kokeilla, näyttää hyvältä! Runsas suppilovahverovarastokin samalla hupenee.
Lähetä kommentti