keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Kasvisherkkuja grillillä

Karhuherran vanhemmat vaihtoivat uudempaan kaasugrilliin ja tarjosivat vanhaa grilliään meille. Otimme innosta kiljuen tarjouksen vastaan, ja köijäsimme grillin Kesäkotiin.

Lampaankyljykset olivat tällä kertaa kaupan antia; sen sijaan keskityimme kasvislisäkkeisiin. Tuoreimmassa Ruoka & Viinissä oli runsaasti grillausohjeita, ja löytyipä niistä myös Tessa Kirosin kirjasta, tosin vasta heinäkuun kohdalta, jonka johdosta kesäkuun ruuasta ei tullut grilliruokaa.

Kesäkurpitsat, munakoisot ja paprikat kannattaa valmistaa ensin ja antaa niiden marinoitua sillä välin kun liha grillataan. Nämä lisukkeet voi kaikki tarjota joko kuumana tai kylmänä. Bataatit kypsyvät loppuun kaasugrillin yläritilällä.

Grillatut bataatit
(Ruoka & Viini 4/2009)

1-2 bataattia
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Pese hyvin bataatit ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paahda viipaleisiin kaunis grillipinta kuumassa grillissä ja nosta ne sitten kypsymään ylemmälle tasolle n. 40 minuutiksi kunnes ne ovat pehmeitä. Sivele kypsät bataatit oliiviöljyllä ja ripota päälle suolaa ja mustapippuria.

Melanzane alla griglia
eli grillatut munakoisot
(Tessa Kiros, Twelve)

2 isoa munakoisoa
vajaa 2 dl oliiviöljyä
pieni, kuivattu chili jauhettuna
3 murskattua valkosipulin kynttä
kämmenenpohjallinen silputtua persiljaa
suolaa, mustapippuria

Pese munakoisot ja viipaloi ne. Ripota viipaleille molemmin puolin suolaa ja aseta ne itkettymään lävikköön vähintään puoleksi tunniksi.

Grillaa viipaleet nopeasti ja mausta ne sen jälkeen oliiviöljyllä, persiljalla, chilillä, valkosipulilla suolalla ja mustapippurilla.

Koska olin unohtanut ostaa persiljaa, korvasin sen rucolalla, joka toimi mielestäni myös mukavasti. Munakoisoista kannattaa, jos mahdollista, valita ruttuisimmat ja kurjimman näköiset yksilöt - niissä on vähiten karvautta. Meidän munakoisomme olivat tällä kertaa nuoria ja kiinteitä - kaupat varmaankin poistavat kovin rupuiset yksilöt myynnistä - ja niille pidempi itketys olisi tehnyt hyvää.

Zucchini alla griglia
eli grillatut kesäkurpitsat
(Tessa Kiros, Twelve)

3 keskikokoista kesäkurpitsaa
1,25 dl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
muutama basilikan lehti
suolaa, mustapippuria

Viipaloi kesäkurpitsat ja grillaa ne nopeasti molemmin puolin. Siirrä grillatut viipaleet kulhoon ja sekoita joukkoon oliiviöljy, valkosipuli ja revityt basilikan lehdet. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Isot kesäkurpitsat tuppaavat olemaan höttöisiä; pienemmät sopivat grillattavaksi paremmin.

Alkuperäisissä ohjeissa kehotettiin leikkaamaan sekä munakoisot että kesäkurpitsat 3 mm siivuiksi. Tässä olisi mennyt sekä ikä että terveys, en saata kuvitella kuinka näin ohuet viipaleet olisi saatu kypsennetyksi grillissä, ja nälkäkin olisi päässyt yllättämään, joten leikkasin molemmat vain noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikka se ei ehkä alkuperäistä vastaakaan.

Peperoni alla griglia
eli grillatut paprikat
(Tessa Kiros, Twelve)

2 punaista paprikaa
2 keltaista paprikaa
0,6 dl oliiviöljyä
kämmenenpohjallinen silputtua persiljaa
2 rkl pieniä kapriksia
2 valkosipulin kynttä murskattuna

Grillaa paprikoita kuumassa grillissä kunnes niiden pinta alkaa mustua ja kuplia. Vedä sen jälkeen kuumien paprikoiden päälle muovikelmu ja anna niiden jäähtyä tovi, jotta ne pystyy kuorimaan.

Kuori paprikat ja suikaloi ne. Sekoita paprikan joukkoon oliiviöljy, valkosipuli, persilja ja kaprikset ja mausta suolalla ja mustapippurilla.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails