perjantai 26. kesäkuuta 2009

Sinappihuntu on lohella yllä

Ruoka & Viinin viimeisimmästä numerosta on peräisin myös tämä ohje. Sinappikuorrutus yhdistyi päässäni auttamatta joulukinkkuun ja tuntui alkuun oudoksuttavalta yhdistelmältä kalan kanssa, mutta osoittautui yllättävän hyväksi. Koska lehti jäi kesäkotiin, resepti on kirjattu ulkomuistista, ja pahoittelen mahdollisia lipsahduksia.

Sinappi-rosmariinikuorrutettu lohi

n. 1 kg painoinen nahallinen lohifilee
karkeakiteistä merisuolaa kalan suolaamiseen

kuorrute:
0,5 dl dijon-sinappia (tätä meillä ei ollut mukana, joten lohi sai päälleen Turun sinappia)
2 rkl oliiviöljyä
kuusi rosmariinin oksaa, lehdet riivitään ja silputaan

Suolaa kala vähintään n. 3 tuntia ennen grillaamista, jotta sen rakenne kiinteytyy. Näin lyhyellä suolautumisajalla suolaa sopii kylvää kalan päälle kohtuullisen reippaalla kädellä, pidemmällä suolausajalla vähemmänkin riittää.

Pyyhi ylimääräinen suola pois ja leikkaa kala neljään palaan. Jätä nahka kalaan. Grillaa nopeasti nahattomalta puolelta kuumassa grillissä. Käännä sen jälkeen kalapalat lastan avulla ja levitä kuorrute. Grillaa nahkapuolelta kalan paksuudesta riippuen 10-15 min kunnes kala on kypsää (sisältä 42 asteista, jos paistolämpömittari on käytettävissä). Nahka saa hiiltyä. Se suojaa kalaa palamiselta.

Kalan seurana nautimme grillissä arinalla paistettuja lyttypottuja (jälleen kerran), jotka toimivat sinappikalankin lisäkkeenä kuin häkä. Keitetyt uudet perunat litataan esimerkiksi kämmenellä painamalla. Päälle lorautetaan oliiviöljyä ja sirotellaan suolaa, vastajauhettua mustapippuria ja (tuoretta) rosmariinia. Grillissä perunat kypsyivät parahultaisiksi ylätasolla sillä välin kun kalaa grillattiin, ja niihin syntyi herkullinen, rapea pinta. Jos nämä ovat hyviä uunissakin tehtynä, grilli suorastaan aateloi ne.

1 kommentti:

tei kirjoitti...

Graavilohen kanssa sinappipohjainen kastike (vinaigrette) toimii ja maistuu "tunnetusti" erittain hyvin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails