tiistai 26. tammikuuta 2010

Särä

Karhuherran äiti tarjosi meille viikonloppuna vallan mainiota possusta valmistettua särää, ja kun viljapossun kasleria sattui kauppareissulla tulemaan vastaan, päätimme kokeilla itsekin. Perinteinen särä tehdään lampaasta ja kypsyteteään leivinuunissa puisessa astiassa, särässä, josta se on saanut nimensäkin. Särästään tunnettu on erityisesti Lemin kunta. Leivinuunin puutteessa kypsentämiseen voi käyttää punasavipataa (römertopf). Perinteistä särää varten liha suolataan suolaliemessä, mutta me teimme pintasuolatun modernisoidun version. Sitä ihan perinteistäkin pitäisi kyllä joskus kokeilla. Tämä ruoka olisi helppo laittaa Kesäkodissa, jossa tarvittavat leppäpulikatkin voisi käydä harvennushakkaamassa tontilta.

Possusärä Karhuherran äidin ohjein

n. 1 kg possun lapaa tai rasvaista kasleria isona palana
6-8 perunaa
6-8 pientä sipulia (tai puolet määrästä isoja, halkaistuja)
4 porkkanaa
suolaa

Ota liha lämpiämään viimeistään noin tuntia ennen ruuan valmistamisen aloittamista ja hiero pintaan reilusti suolaa. Jos käytät punasavipataa, laita se samalla likoon viileään veteen. Kun liha on saanut suolautua ja pata liota, laita lihakimpale pataan ja pata kylmään uuniin ilman kantta. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista lihaa uunissa noin tunnin ajan.

Sillä välin kun liha on uunissa, kuori kasvikset ja lohko ne rouheiksi paloiksi. Puolita isot sipulit, pienet voi laittaa kokonaisina. Lihan paistuttua aikansa ota pata uunista ja lisää kasvikset lihan seuraksi pataan. Laita kansi päälle ja palauta pata uuniin vielä tunniksi. Tässä vaiheessa lisäsin myös desilitran vettä, mutta periaatteessa sitä ei lisätä lainkaan.


Näin värikästä possusärästä tuli. Possua lukuunottamatta ainekset ovat peräisin omalta kasvimaalta.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails