torstai 17. helmikuuta 2011

Made in keitto

Madekeittoa on pitänyt tehdä jo aikapäiviä sitten, mutta vuodet ovat vierineet ja madesesongit ehtineet aina päättyä ilman että olen saanut soppaa aikaiseksi. Tänä vuonna päätin olla hukkaamatta tilaisuutta. Tuumasta toimeen, kävin ostamassa Hakaniemen hallista pienehkön mateen, kun sille suunnalle oli muutenkin asiaa. Ystävällisesti made nyljettiin ja suolistettiin minulle valmiiksi, ja muhkeat mätipussit ja maksa pakattiin toiveitteni mukaisesti kalan kanssa samaan pakettiin.


Nyljetty made ei ole kovin kaunis ilmestys, ja Poika suhtautui epäilevästi puuhiini, kun ryhdyin keiton valmistukseen.

Ohjeet soppaan olin etsinyt Maku-lehden ja Hesarin sivuilta. Yhdistin mielestäni parhaat puolet näistä kahdesta reseptistä, ja keitin keiton seuraavasti:

Madekeitto

liemi:
1 noin kilon painoinen nyljetty made (maksoineen)
1 litra vettä
pieni sipuli
laakerinlehti
muutama maustepippuri
2 tl merisuolaa

keitto:
mateen keitinliemi
sipuli
n. 8 perunaa
1 dl kuohukermaa + 1 dl maitoa (2 dl kermamaitoa) ja 1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita
tuoretta tilliä
suolaa

Paloittele made n. 10 cm pätkiksi. 

Keitä liemi: Mittaa kattilaan vesi. Kuumenna se kiehuvaksi ja lisää mausteet ja paloiteltu made päineen ja maksoineen. Keitä n. 20 minuuttia. Nosta kypsät kalapalat ja maksa liemestä ja siivilöi liemi talteen. Ruodi kalapalat. Säästä maksa.

Kuori ja pilko sipuli ja perunat. Lisää ne kattilaan madeliemeen ja keitä keittoa noin 15 min. kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Sekoita vehnäjauhot kermamaitoon ja sekoita se keittoon, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua vielä viitisen minuuttia. Lisää kypsät, ruoditut mateen palaset ja kuumenna vielä hetki. Lisää nokare voita, tilliä ja suolaa maun mukaan. Tarjoa viipaloitu mateen maksa keiton kanssa erikseen.


Kun keitto oli valmista, suostui Poikakin sitä maistamaan, ja huomasi, että sehän olikin tosi hyvää. Mateen maksaa Poika ei kuitenkaan huolinut. Minä sen sijaan söin, ja herkkua oli.

Entä mitä sille mädille tapahtui? Tuhlausta sitä olisi ollut keittoon heittää. Maku-lehden ohjeen mukaan lypsin mädin talteen, sekoitin sen haarukalla ja pakastin kahdessa erässä käytettäväksi myöhemmin blinien päällä. Mätiä oli miltei 300 g.

2 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Huh, on tuo matikka aikamoisen näköinen epeli... Vaan keitto näyttää kala-allergisestakin todella ihanalta! :)

Ketturouva kirjoitti...

Tusla, minusta matikka on oikeastaan aika symppiksen näköinen, varsinkin nahkoineen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails