lauantai 12. helmikuuta 2011

Tessan taivaallinen tiramisu

Italialaisteemaisen aterian jälkiruuaksi laitoin - elämäni ensimmäistä kertaa - tiramisua. Tämä Tessa Kirosin Twelve-kirjasta kokattu tiramisu oli meidän kaikkien mielestä aivan taivaallisen hyvää. Neljän aikuisen ja yhden lapsen seurueemme söi melkein koko kymmenen hengen annoksen kertaistumalta.

Oheinen ohje mahtuu n. 25x30 cm syvään vuokaan. Oma vuokani oli hieman pienempi, 20x30 cm. Tiramisun pohjaan kului minulta vähän vajaa paketillinen kuvassa näkyviä Savoiardi-keksejä. Keksien sijasta tiramisun pohjaan voi käyttää myös ohutta täytekakkupohjaa.


Tiramisu (10 annosta)
(Tessa Kiros, Twelve)

6 munaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
125 g hienoasokeria
500 g mascarpone-juustoa
3,75 dl (1,5 kuppia) vahvaa kahvia (espressoa)
4 rkl Marsala-viiniä
n. 30 Savoiardi-keksiä
tummaa kaakaojauhetta tai suklaalastuja pinnalle

Huom! Tiramisun valmistus kannattaa aloittaa keittämällä ja jäähdyttämällä kahvi.

Vispaa keltuaiset sokerin kanssa paksuksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja vatkaa hyvin sekaisin, kunnes seos muistuttaa rakenteeltaan valmista sokerikakkutaikinaa. Vispaa munanvalkuaiset melko kovaksi vaahdoksi. Kääntele varovaisesti valkuaisvaahto mascarponeseoksen joukkoon.


Sekoita kulhossa jäähtynyt kahvi ja marsala. Kasta keksit nesteeseen ja vuoraa niillä annosvuoat tai isompi, syvä tasapohjainen vuoka. Murenna tarvittaessa keksejä niin että saat tiiviin kerroksen (painelin kostuneet keksit haarukalla astian pohjalle, ja tarpeen mukaan valutin vielä hieman kahvi-marsalaseosta päälle). Jos käytät täytekakkupohjaa, asettele se ensin vuokaan ja kostuta sitten kahvi-marsalaseoksella.


Peitä keksipohja mascarponeseoksella tasaisesti. Jos käytät korkeaa vuokaa tai annoslaseja, voit tehdä annoksesta myös kaksikerroksisen.


Laita tiramisu jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi. Ennen tarjoilua sirota päälle reippaasti tummaa kaakaojauhetta tai suklaalastuja.


Tässä vaiheessa tiramisu näytti vielä näin kauniilta, mutta kun aloimme lusikoida sitä lautasillemme, osoittautui että koostumus ei ollut mennyt ihan nappiin, sillä täyte oli edelleen kovin valuvaa. Joko tiramisun olisi pitänyt olla jääkaapissa vielä pidempään (oli noin neljä tuntia) tai sitten - ja tätä itse epäilen - vika oli siinä että aloittaessani tiramisun valmistuksen lähdin seuraamaan kirjan ohjetta, joka alkoi keltuaisvaahdon vispaamisella. Vasta keltuaiset ja valkuaiset vaahdotettuani tajusin, että olisi kannattanut aloittaa kahvinkeitolla. Vaahdot siis joutuivat seisomaan melko pitkään ja ehtivät varmaankin hieman lätsähtää. Onneksi se ei vaikuttanut makuun.

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Tiramisu on maailman ihaninta - ja nimenomaan kekseistä valmistettuna.

Ketturouva kirjoitti...

Nanna, samaa mieltä. Ja tätä reseptiä voin kyllä suositella - makunsa puolesta parasta tiramisua jota olen syönyt.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails