torstai 31. toukokuuta 2012

Hävikkikuun päätösateria: espanjalaisehko munakas

Hävikistä herkuksi -tempauksen hengessä kehitimme lounaaksi espanjalaistyylisen munakkaan, johon päätyivät pari jääkaapissa viereksinyttä keitettyä uutta perunaa sekä kaupasta löytynyttä lähestyvän viimeisen myyntipäivän takia -30% hinnalla myytyä Pajuniemen luomugrillimakkaraa. Päälle raastoimme vielä niin ikään oranssilla hintalapulla ja "valikoimasta poistuva tuote" -tekstillä merkittyä Juustoportin valkosipulivuohenjuustoa.

Näin tulivat herkullisesti hyödynnetyksi sekä keitetyt perunat joista ei olisi riittänyt mihinkään muuhun, että tuotteet, jotka muuten olisivat saattaneet päätyä kaupan roskikseen.


Espanjalaisehko munakas

5 munaa
tilkka maitoa tai kermaa
suolaa, mustapippuria 
1 silputtu sipuli
1-2 makkaraa (kokeile myös esim. siivutettua chorizoa)
puolikas paprika
öljyä paistamiseen
juustoa raasteena

Silppua sipuli ja pilko paprika. Viipaloi makkara. Vispaa sekaisin kananmuna ja maito- tai kermatilkka ja mausta seos suolalla ja pippurilla.

Paista ensin makkaroihin hyvä paistopinta ja ota ne syrjään lautaselle. Lorauta sitten pannulle öljyä ja kuullota siinä sipuli ja paprika (ei haittaa vaikka paprika olisi hieman nahistunut). 

Valuta kananmunaseos sipuli-paprikasilpun päälle ja lisää makkarat. Anna munakkaan kypsyä miedolla lämmöllä ettei se pala pohjasta. Auta reunoilta veitsellä tai paistolastalla vielä juoksevaa kananmunaa pääsemään kosketuksiin pannun kanssa. Voit myös laittaa kannen päälle, jolloin höyry kypsentää munakasta päältä. 

Lopuksi ripota pinnalle juustoraastetta ja odota että se sulaa hieman. Käännä munakas kaksinkerroin ja tarjoa. 

Me totta puhuen "metsästämme" kaupassa noita myyntipäivätuotteita - esimerkiksi hapanmaitotuotteella, jolla on päivä tai pari viimeiseen myyntipäivään, on vielä useita päiviä käyttöikää jäljellä, ja luomulihaa on kiva löytää alennettuun hintaan. Jos emme heti ehdi käyttää sitä, liha päätyy pakastimeen odottamaan sopivaa käyttötarkoitusta. Homejuusto puolestaan on usein vasta parhaimmillaan viimeisen myyntipäivän jälkeen!

Luotan aika vahvasti siihen että pystyn aistinvaraisesti havaitsemaan onko ruoka vielä syötävää, tosin on myös tuotteita joihin suhtaudun varovaisesti: raaka kala, katkaravut ja simpukat on syytä saada mahdollisimman tuoreena.

2 kommenttia:

Jona kirjoitti...

Aisteihin kannattaakin luottaa, mutta toden totta simpukat, kala ja äyriäiset ovat turvallisia tuoreena.

Munakas vetää tehokkaasti - ja ennenkaikkea maukkasti - kaiken mahdollisen hävikin.

Ketturouva kirjoitti...

Munakas onkin meillä aika tavallinen tapa hävittää hävikkiä. :) Se on myös helppo ja nopea tehdä vaikka työpäivän jälkeen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails