keskiviikko 22. maaliskuuta 2006

Kiusataan Janssonia

Nopeiden, helppojen iltaruokien lisäksi meillä on toinen arkiruokakategoria, nimittäin lämmittämistä kestävät eväsruuat. Näitä laitetaan aina isompi erä kerralla, ja niistä kelpaa ottaa sitten työpaikalle lounasta. Valmiiksi laitettu ruoka on pelastus myös Ketturouvalle, joka keskittyy päivät pitkät lähinnä muuntamaan ja imeyttämään ruokia Poikaan äidinmaidon muodossa.

Parhaita eväsruokia ovat erilaiset laatikot ja keitot. Tänään Ketturouva päätti tehdä Janssonin kiusausta, jota oli tarkoitus laittaa jo sunnuntaina, mutta erinäisistä syistä (alkaen siitä että Poika vääntelehti vatsavaivoissa koko sunnuntain) valmistus on lykkääntynyt. Karhuherra auttoi raastamalla perunat ennen töihin lähtöään. Tähän ruokaan menivätkin melkein kaikki jäljellä olleet viime satokauden Rosamundat*.

Janssonin kiusaus
(alkuperäinen resepti Valittujen Palojen Ruokavuosi-kirjasta)

7-8 isohkoa perunaa
2 tlk anjoviksia (á 65 g sisällöstä anjovista)
2 sipulia renkaina
2 dl (kuohu)kermaa
voita tai ruokaöljyä

Perunat suikaloidaan tai raastetaan karkeaksi raasteeksi ja ohjeen mukaan huuhdotaan kylmällä vedellä sekä kuivataan talouspaperilla tärkkelyksen poistamiseksi. Käytännössä tyydymme puristelemaan nesteen pois raasteesta, suikaleiden huuhteluakin on joskus kyllä kokeiltu.

Renkaiksi viipaloitu sipuli ruskistetaan kevyesti paistinpannussa. Perunaraaste, sipuli ja anjovisfileet ladotaan voideltuun uunivuokaan kerroksittain niin että alimmaiseksi ja päällimmäiseksi tulee perunaa. (Muutama anjovisfilee saattaa jäädä yli mutta ne voi syödä myöhemmin voileivällä.) Kaadetaan päälle noin yhden anjovispurkin liemi ja puolet kermasta.

Kiusaus pannaan 200-asteiseen uuniin n. 20 minuutiksi. Tämän jälkeen lisätään loppu kerma. Samalla uunin lämpötilaa voi pudottaa 150 asteeseen ja antaa kiusauksen muhia vielä 40 min. Jos pinta paistuu liikaa, laita kansi tai alumiinifolio päälle.

* Meillä on myös vuokraviljelypalsta tai oikeammin kaksi, joita hoidetaan kolmannen osapuolen kanssa (hänelle kuuluu se toinen palsta). Tästä tullaan epäilemättä kertomaan jatkossa lisää.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails