lauantai 29. huhtikuuta 2006

Illallinen kahdelle

Perjantaina Päivätär oli lupautunut ottamaan Pojan luokseen hoitoon, jotta Ketturouva ja Karhuherra saisivat muutaman tunnin laatuaikaa ihan kahden kesken. Meillä oli siis vihdoin tilaisuus toteuttaa se pihviateria, jota oli jo raskauden aikana suunniteltu syötäväksi Pojan syntymän jälkeen. (Raskaana olevan naisen ei näet sovi syödä kuin kypsää lihaa, ja kuka hullu nyt pilaisi hyvän pihvin paistamalla sen kypsäksi.)

Pihvit kahdelle

Kaksi n. 150 g naudan ulkofileepihviä (tai sisäfileetä)

Pihvit otetaan lämpiämään hyvissä ajoin (vähintään puoli tuntia ennen paistamista). Ennen paistamista ne painellaan nyrkillä hieman litteämmiksi. Pannu kuumennetaan ja pihvit paistetaan voin ja ruokaöljyn seoksessa nopeasti kummaltakin puolelta haluttuun kypsyysasteeseen. Päälle rouhaistaan myllystä suolaa ja pippuria.

Pihvien kera nautimme sherry-sinihomejuustokastiketta, jonka valmistamisen jalon taidon Ketturouva on oppinut ystävältämme Arilta.

1-2 salottisipulia tai pienehkö keltasipuli silputtuna
voita
1 rkl sinappia
50 g sinihomejuustoa
1 dl sherryä (Amontillado)
3 dl kermaa
mustapippuria

Keitä sipuli pehmeäksi voissa, mutta älä ruskista. Lisää noin puolet sinihomejuustosta. Lisää sinappi ja sherry, sekoita ja anna kiehua hieman kokoon. Lisää kerma ja keitä reippaasti kokoon. Lisää loppu sinihomejuusto ja mausta mustapippurilla.


Kastike kannattaa tehdä jokseenkin valmiiksi ennen kuin paistaa pihvit. Juustoa olemme laittaneet hieman reilummin kuin reseptissä mainitaan. Tähän mennessä olemme aina käyttäneet kastikkeeseen Aura-juustoa, mutta tällä kertaa Ketturouva päätti tehdä kokeilun Roquefort-juustolla. Kiistatta maku oli melkolailla tymäkämpi, ja päättelimme että alkuperäisen reseptin keltasipuli voisi hyvinkin sopia Roquefortilla terästettyyn kastikkeeseen. Aura-juuston kanssa keltasipulin maku on Ketturouvan mielestä turhan hallitseva, miedompi salottisipuli sopii Auraa käytettäessä paremmin. Ensi kerralla yhdistämme siis Roquefortin ja keltasipulin - ja kenties myös Dijon-sinapin. Tämän kastikkeen vakuutetaan sopivan myös maksapihvien kanssa, pitäisi kai joskus kokeilla.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails