maanantai 17. huhtikuuta 2006

Jo muinaiset roomalaiset...

Tänään meillä oli vieraita, tai paremminkin tuttuja, eli Päivätär ja eräs ystävämme. Pääsiäisen kunniaksi Ketturouva valmisti tarjolle maidossa ja hunajassa marinoitua lammasta taatelikastikkeessa. Koska kyseinen ohje on peräisin Andrew Dalbyn ja Sally Graingerin The Classical Cookbook -kirjasta, tuntui sopivalta tarjota jotakin muutakin saman kirjan resepteillä valmistettua. Niinpä alkupaloina oli keitettyjä munia roomalaiseen tyyliin pinjansiementahnan kera sekä marinoitua kurkkua.

The Classical Cookbook on sikäli mainio näiden viime vuosina ilmestyneiden antiikkisten keittokirjojen joukossa, että eri antiikin teksteistä poimitut reseptit on valmiiksi testattu ja sovitettu nykyaikaiselle keittiölle.

Roomalaisissa ruuissa merkittävää osaa näyttelee kalakastike eli latinaksi garum, jonka voi korvata hyvin varustetuista supermarketeista saatavalla thaiversiolla samasta aiheesta, siis mädätetystä kalasta valmistetusta liemestä. Muutamia erikoisempia mausteita kuten lipstikkaa ja tuoksuruutaa Ketturouva on kasvatellut omassa ryytimaassamme. Muinaisten roomalaisten ruuissa on aivan omanlaisensa, usein melko vinkeä maku.

Valitettavasti päivällisseurue teki selvää munista ennen kuin Ketturouva älysi hakea kameran paikalle, ja luuttomana hankittu lampaanpaisti ei leikkaamisen jälkeen ollut kovin kuvauksellinen vaikka maistuikin herkulliselta.

Alkupalamunat roomalaiseen tapaan

4 keitettyä kananmunaa
120 g pinjansiemeniä
tilkka valkoviiniä
1 tl silputtua tuoretta lipstikkaa tai varsisellerin lehteä
1 rkl kalakastiketta
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl jauhettua mustapippuria

Pinjansiemenet liotetaan yön yli tilkassa valkoviiniä, ja jauhetaan huhmareessa tai tehosekoittimella hienoksi tahnaksi. Lisätään lipstikka, kalakastike, hunaja, valkoviinietikka ja pippuri ja jatketaan sekoittamista kunnes saadaan aikaan sileähkö tahna.

Tämän jälkeen Dalbyn ja Graingerin ohje neuvoo tarjoamaan munat kuten munat majoneesin kera. Kuoritut munat puolitetaan pituussuunnassa, mutta pitäisikö keltuaiset jauhaa tahnan sekaan ja täyttää tahnalla keltuaisten jättämät kolot? Tällä kertaa tahnanokareet aseteltiin keltuaisten päälle.

Maidossa ja hunajassa marinoitu lampaanpaisti taatelikastikkeen kera

n. 1,25 kg lammasta
5,7 dl maitoa
n. 1,25 dl juoksevaa hunajaa
1 rkl rouhittua mustapippuria
suolaa
0,5 tl asafoetida-pulveria (hyvinvarustetuista etnisistä ruokakaupoista)

kastike:
8 tuoretta tai kuivattua taatelia, kivet poistettu
2,8 dl punaviiniä
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
4 rkl kalakastiketta
(hieman maissijauhoa suurustamiseen)

Sekoita marinadin ainekset ja jätä liha marinoitumaan yön yli, kääntele tarvittaessa muutaman kerran. Laita myös taatelit likoamaan tilkkaan punaviiniä.

Seuraavana päivänä poista paisti marinadista, taputtele se kuivaksi ja paista uunissa 200 asteessa n. 1 t 15 min (20 min + 20 min/450 g lihaa). Kun paisti alkaa olla valmista, soseuta taatelit punaviinin kanssa ja lisää kattilassa taatelisoseeseen loput punaviinistä, hunaja, kalakastike ja oliiviöljy. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja keitä hetken aikaa kokoon, suurusta halutessasi maissijauholla (jota tosin muinaiset roomalaiset eivät varmastikaan käyttäneet!). Kun paisti on kypsää, ota se uunista ja anna sen seistä 10 min ennen kuin leikkaat sen ja tarjoilet taatelikastikkeen kera.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails