torstai 13. huhtikuuta 2006

Puoli kiloa kilohailia

Ketturouva ja Poika tekivät uuden aluevaltauksen käymällä kauppahallissa noutamassa ennalta varatun pääsiäislampaan ja ostamassa nieriää pitkäperjantain kala-ateriaa varten. Poika nukkui kantoliinassa koko kierroksen ajan. Kun nyt halliin tuli mentyä, eihän sieltä pelkän lampaanpaistin ja yhden kalan kanssa voinut poistua. Ketturouva yritti etsiä muikkuja, mutta niitä ei ollut. Sen sijaan sattui olemaan kilohailia.

Kilohaili on silakan aliarvostettu pikkuserkku. Silakasta se eroaa paitsi kooltaan ja ulkomuodoltaan, myös maultaan - kilohailista nimittäin puuttuu silakan voimakas ominaismaku, josta kaikki eivät pidä. Helsingissä kilohailia saa harvoin, kuulemma siksi että pehmeänä kalana se menee helposti pilalle kuljetuksessa. Tänään oli siis tuuria.

Seuraava ohje sopii sekä kilohailille että muikulle. Siitä, kummasta tulee parempaa, ovat sisämaan ja rannikon asukkaat eriävillä kannoilla. Samalla tämä ohje todistaa jälleen, että hyvä ruoka voi olla äärimmäisen yksinkertaista.

Pannulla rapeiksi paistetut pienet kalat

puoli kiloa perattuja muikkuja tai kilohailia
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
voita* paistamiseen

Sekoita suola ruisjauhoihin lautasella tai kulhossa. Pyöräytä suolistetut kalat kauttaaltaan ruisjauhoissa ja paista pannulla voissa molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja pinnalta hivenen rapeiksi. Tarjoa iltapalana salaatin ja ruisleivän kanssa tai lounaana perunamuusin kera.

* On ruokia, joissa voi on mahdollista korvata ruokaöljyllä, ja sitten on ruokia, joissa paistamiseen täytyy ehdottomasti käyttää voita. Tämä kuuluu jälkimmäisiin. Jos ette usko, kokeilkaa.  

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails