torstai 13. toukokuuta 2010

Hedelmälassi ja kedgeree Jamieta mukaillen

Kedgeree on anglo-intialainen aamiaisruokalaji, joka periytyy Englannin siirtomaa-ajoilta. Alkujaan ideana on ollut käyttää pois edellisen illan päivällisen jäännökset ennen kuin ne pilaantuvat lämpimässä ilmastossa. Eräänlainen pyttipannu siis. Alkuperäinen resepti löytyi jälleen Jamie Oliverin sivuilta. Jamien annos on kuudelle, joten päätin tehdä siitä puolet. Valmistin riisin ja kalan ja keitin kananmunat edellisenä iltana. Aamulla hämmennys oli kohtalainen, kun Jamien reseptisivu ei suostunutkaan aukeamaan. Ei auttanut kuin muistella aineksia ja ottaa mausteiden määrät omasta päästä. Tällaista kedgereestä tuli:

Kedgeree (2-3 annosta)

gheetä (puhdistettua voita) / ruokaöljyä tai voi-öljyseosta
2 keitettyä kananmunaa
1 dl keittämätöntä / n. 3 dl esikeitettyä basmatiriisiä
300 g vaalealihaista savukalaa (alkuperäisessä ohjeessa turskaa, meillä siikaa)
2 laakerin lehteä
nippu kevätsipulia silputtuna
1 sipuli (käytimme punasipulia) silputtuna
1 pieni, tuore punainen chili silputtuna
1,5 tl curryjauhetta
2 tl mustia sinapinsiemeniä
1 rkl inkiväärisosetta / tuoretta, raastettua inkivääriä (enemmänkin olisi voinut olla)
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 sitruunan mehu
nippu tuoretta korianteria
suolaa

kastike:

n. 1 dl maustamatonta (luomu-)jugurttia
silputtua tuoretta korianteria
ripaus suolaa
Keitä kananmunat koviksi (10 min) ja säikäytä ne kylmällä vedellä. 

Keitä riisiä 10 min. Valuta ja huuhdo kylmällä vedellä. Laita jääkaappiin.

Keitä savukalafileitä laakeassa pannussa laakerinlehtien kanssa 5 min miedolla lämmöllä. Jäähdytä.

Tämän kaiken voi tehdä edellisenä iltana etukäteen ja laittaa ainekset yöksi jääkaappiin odottamaan. 

Valmista kastike: silppua pieni nippu korianteria ja sekoita se maustamattomaan jugurttiin. Mausta ripauksella suolaa.

Silppua sipuli, kevätsipuli ja chili. Laita korkealaitaiseen, isoon pannuun muutama ruokalusikallinen gheetä ja kuumenna. Kun ghee on sulanut, lisää sipuli ja chili ja kuullota niitä gheessä jonkin aikaa. Lisää sitten mausteet sitruunamehua ja korianteria lukuunottamatta ja paistele vielä muutama minuutti sekoitellen.
Lisää riisi ja ruodittu, pilkottu savukala ja kääntele hyvin sekaisin että kaikki ainekset lämpiävät. Voit lisätä tässä vaiheessa myös kuoritut, lohkotut kananmunat. Lisää sitruunamehu ja tuore korianteri ja sekoita hyvin. Koristeellisemman annoksen saat kun laitat kananmunalohkot valmiin kedgereen päälle. 

Kedgereestä tulee tuhti aamiainen, jolla pärjää pitkälle iltapäivään plantaasilla. Yhtä hyvin sitä voisi kyllä syödä lounaaksi tai päivälliseksikin. Arvelimme että tämä sopisi mainiosti myös täydentämään Kesäkodin ruokalistaa.


Kedgereen kanssa nautimme hedelmälassia. Huomasin hiljattain osuuskaupan Rainbow-tuotemerkillä myytävän pakastettuja smoothie-hedelmiä, joihin kuuluu mangoa, papaijaa ja ananasta. Yhdistelmä kuulosti sen verran houkuttelevalta että halusin kokeilla. Ison 600 g pussin sisältä löytyy neljä pikkupussia. Tällaiset moninkertaiset pakkaukset eivät sinänsä kuulu suosikkeihini, mutta nämä ovat kieltämättä näppäriä käyttää.

Hedelmälassi (kahdelle)

2 pikkupussia (300 g) pakastettuja smoothie-hedelmiä mango-ananas-papaija (tai saman verran vastaavia hedelmiä tuoreena...)
n. 4 dl maustamatonta (luomu-)jugurttia
n. 2 dl vettä, maitoa tai hedelmämehua

Sulata pakastehedelmät (n. puoli tuntia pöydällä tai 10 min mikron sulatusteholla). Soseuta vielä hiukan jäiset hedelmäpalat ne sauva- tai tehosekoittimella. Lisää hedelmäsoseeseen jugurtti ja riittävästi nestettä jotta saat aikaan juotavanpaksuisen juoman. Kaada korkeaan lasiin ja nauti. 

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails