tiistai 11. toukokuuta 2010

Ei mennyt niin kuin keittokirjassa...

Päivätär vieraili meillä ennen lähtöään pidemmäksi aikaa saarivaltakuntaan. Samalla hän toi meille lainaan kirjan classic british cookbook, josta paljastuu että paljon parjattu englantilainen keittiö on muutakin kuin fish&chips ja minttukastikkeessa keitetty eläinparka. Päivätär oli jo ennakkoon ehdottanut että laittaisimme parsa-pinaattipiirakkaa ja se kuulostikin kovin houkuttelevalta, joten olin käynyt kaupassa tekemässä tarvittavat hankinnat.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene ihan putkeen. Alla käännöksenä alkuperäinen resepti ja suluissa toteutuneet määrät.

Parsa-pinaattipiirakka

valmis piirakkataikina
2 isoa perunaa keitettynä (/3-4 suomalaista isoa perunaa)
125 g (kuvasta päätellen noin ruohonkorren vahvuista) vihreää parsaa (/n. 400 g vihreää parsaa)
1 tl paprikajauhetta
50 g cheddaria raasteena
250 g tuoretta pinaattia (/pari-kolme kourallista)
3 munaa
2 dl paksua kermaa
suolaa, pippuria

Kaulitse piirakkataikina isoksi levyksi ja vuoraa sillä voideltu 28 cm halkaisijaltaan oleva korkealaitainen piirakkavuoka. Pistele haarukalla reikiä taikinapohjaan ja laita puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Keitä perunat kypsiksi, jäähdytä kylmällä vedellä ja viipaloi. Kuori parsat tarvittaessa ja poista puumaiset tyvet. Keitä parsoja 2-3 min ja jäähdytä ne kylmällä vedellä. Laita sivuun odottamaan.

Esipaista piirakkataikina: Laita piirakkataikinan päälle leivinpaperi ja täytä tasaisesti esim. riisillä tai keraamisilla 'paistopavuilla' (onko näillä joku nimikin suomeksi?). Paista 180 asteessa 15 min. Ota sitten leivinpaperi pois ja paista vielä 5 min että pohja saa hiukan väriä.

Täytä piirakka: laita pohjalle puolet perunaviipaleista, ripottele niille hyppysellinen paprikajauhetta, suolaa ja mustapippuria sekä neljännes cheddar-raasteesta. Levitä perunaviipaleiden päälle puolet pinaatista ja mausta samalla tavoin sekä lisää taas juustoa. Toista sama lopuilla perunaviipaleilla ja pinaatilla.

Sekoita munat ja kerma ja kaada suurin osa seoksesta täytteen päälle. Asettele parsat piirakan päälle ja kaada niille loput muna-kermaseoksesta. Paista 20-25 min kunnes piirakka on saanut hieman väriä.

Oma huomio: Anna jäähtyä puolisen tuntia ennen tarjoamista.

En tiedä oliko ohjeesta unohdettu jotakin, mutta ainakin tuli selväksi että englantilaiset parsat ovat paljon pienempiä ja perunat isompia. 250 g tuoretta espanjalaista pinaattia ei myöskään mitenkään päin olisi mahtunut piirakkaan. Vuoka oli ensimmäisten peruna- ja pinaattikerroksen jälkeen täynnä ääriään myöten. Pinaatti kannattaisi siis varmaankin ryöpätä ensin, vaikka sitä ei ohjeessa mainitakaan. Koska englantilaista double creamia vastaavaa tuotetta ei Suomesta saa, osa kermasta kannattaisi ehkä korvata ranskankermalla tai smetanalla jolloin täyteseoksesta tulisi paksumpaa ja kenties helpommin hyytyvää. Juustoa voisi mielestäni olla enemmänkin.


 Ei tämä hullummalta kuitenkaan maistunut, vaikka lopputulos ei kirjan kuvaa kovin paljon muistuttanutkaan.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails