lauantai 13. helmikuuta 2010

Pojan syntymäpäiväjuhlat

Viime kesänä Irlanninmatkallamme tutustuimme siilikakkuun, joka kuuluu Pojan irlantilaisen kummitädin perheen perinteisiin.


Siili teki Poikaan suuren vaikutuksen, ja sovimme, että seuraavaksi synttärikakuksi tehdään siilikakku. Oheinen resepti on käännetty englanninkielisestä, ja määrät ja ainesosat on konvertoitu suomalaiseen keittiöön.

Siilikakku

taikina:
175 g voita
175 g (n. 2 dl) sokeria
3 munaa
175 g (n. 3 dl) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vahvaa mustaa kahvia
1 rkl maitoa

kuorrute:

100 g voita
200 g tomusokeria
3 rkl kahvia
5 rkl tummaa kaakaojauhetta

lakritsia kuonoa ja silmiä varten
suklaanappeja tai vastaavia piikeiksi

Päällystä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele paperi ja vuoan reunat. 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen voi-sokerivaahtoon, vatkaten ainekset huolellisesti sekaisin lisäysten välissä. Sekoita leivinjauhe jauhoihin, ja lisää lopuksi maito, kahvi ja jauhot. 

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja levitä se vuokaan, jättäen keskiosa hiukan matalammaksi.Paista 180-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä ja kumoa kakku. 

Valmista kuorrute: vatkaa tomusokeri ja kaakaojauhe vähitellen pehmeään voihin kunnes saat aikaan kuohkean massan. 

Leikkaa kakku pystysuunnassa kahtia ja levitä kuorrutetta kakun sileämmälle pinnalle. Liitä kuorrutteella voidellut puolikkaat vastakkain niin että ne seisovat leikatulla sivullaan. Leikkaa terävällä veitsellä siilille kuono leikkaamalla kaareva kappale irti puoliympyrän toisesta päästä.

Leikkaa sitten sivuista pois kiilamaiset kappaleet. Siilin pää on nyt muotoiltu.

Levitä voisokerikuorrute kakun päälle ja tee siihen haarukalla raitoja. Leikkaa lakupötköjen päistä viipaleet kuonoksi ja silmiksi. 


Kiinnitä puolitettuja suklaanappeja tms. siilin piikeiksi.


Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty kahvin paikalla kahviesanssia, mutta en löytänyt sellaista kaupasta. Kahviesanssissa on ilmeisesti mukana myös väriä. Kaakaojauheella kuorrutuksesta ei tullut yhtä tummaa kuin alkuperäisessä Irlannissa syömässämme kakussa. Emme löytäneet kaupasta myöskään litteitä suklaanappeja - varmaankin sellaisia olisi jostakin saanut, jos olisi älynnyt aloittaa etsinnät aikaisemmin - joten siilimme sai piikeikseen Amerikan pastilleja.Tein sille myös tassut sydämenmuotoisista suklaapikkuleivistä, jotka puolitin.

Veikeän näköinen siili sai lasten varauksettoman hyväksynnän, mutta kakku ei maistunut muille kuin synttärisankarille kovin hyvin. Kuorrute on, kuten tomusokerin määrästä arvata saattaa, hillittömän makeaa, joten pieni pala riittää. Kakkuun voisi mielestäni laittaa hiukan muutakin täytettä, joka tasapainottaisi täytteen makeutta, tosin jos kakkua leikkelee ensin kerroksiin, sen koossapysyminen voi tulla ongelmaksi.

5 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

sympaattinen kakku!

Ketturouva kirjoitti...

Siili taisi olla jopa niin sympaattinen, että jäi osalta seurueesta maistamatta ihan sen takia. Poika sen sijaan aivan estoitta ilmoitti haluavansa siilin pään...

Merituuli kirjoitti...

:D.

Nelle kirjoitti...

hoho, taisi olla siilillä silminä suosikkikarkit? :)Amerikanpastillifanina olisin varmaan itse halunnut palan siilin peppuosaa. ;)

Ketturouva kirjoitti...

Nelle, Poika piti kyllä huolen siitä että sai myös pastilleja. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails