lauantai 7. tammikuuta 2012

IV SATVRNALIA

Kaivellaanpa vielä hiukan viime vuoden viimeisten päivien satoa ennen siirtymistä uuteen vuoteen ja uusiin kujeisiin...

Kokoonnuimme uudenvuoden edellä viettämään jo perinteeksi muodostunutta Saturnalia-juhlaa Äijäruuan Arin ja Heidin kanssa. Ennakkoluulottomien uusien kokeilujen sijasta pysyimme tällä kertaa vanhoissa, hyviksi havaituissa ruokalajeissa.

Alkujuomaksi tarjotun lämmitetyn mulsumin pippurimäärää vähensin melkoisesti, mutta kyllä siinä mustapippurin puraisu tuntui edelleen.


Pinjansiementahnalla täytetyt munat ovat aina yhtä hyviä, ja kelpaisivat kyllä alkupalaksi muullekin kuin antiikkiselle aterialle.


Lisäksi tarjolla oli hunajaglaseerattuja katkarapuja.


Eikä Saturnaliaa voi viettää ilman Ketturouvan herkkua, hunajoituja sieniä.


Raikas kaalisalaatti maistui pääruuaksi tarjotun paahdetun villisian, palsternakkapyreen ja linssien kanssa.

Villisialle kokeilimme sentään uutta kastiketta, joka löytyi English Heritagen julkaisemasta kirjasesta Roman Cookery. Suurustamisen käytimme maissijauhon sijaan ohratärkkelystä, joka roomalaisillakin olisi ainakin teoriassa ollut saatavillaan. Lopputulos oli kyllä pikemminkin tahna kuin kastike - olisikohan reseptin ainesmäärissä jokin virhe? 

Kastike lihalle

hyppysellinen mustapippuria, lipstikkaa, kuminan siemeniä ja kuivattua minttua
1 munankeltuainen
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl kalakastiketta
1 laakerinlehti
1 rkl maissitärkkelystä (/ohratärkkelystä)
(pala purjoa)

Murskaa pippurit, lipstikka, kumina ja minttu huhmareessa. Sekoita mausteet ja munankeltuainen, hunaja, valkoviinietikka, oliiviöljy ja kalakastike. 

Siirrä seos kattilaan ja kuumena miedolla lämmöllä, lisää laakerinlehti. Halutessasi voit lisätä kastikkeeseen myös palan purjoa makua tuomaan. Sekoita joukkoon maissitärkkelys ja hämmennä kunnes kastike sakenee. Poista  laakerinlehti ja purjo, ja kaada kastike lihan päälle.

2 kommenttia:

maama kirjoitti...

Hei vau mitä reseptejä! Täällä puhaltavat selvästi uudet tuulet :) Todella erikoisia ideoita ainakin minulle "kokkauksen keltanokalle", joka en monesti saa tartuttua soppakauhaan omin käsin. Tämä on kyllä kerta kaikkiaan inspiroiva blogi, kaikkine outouksineen ja houkuttelevine erikoisuuksineen. Hunajaiset sienet ja pinjatahnamunat! Mitä ihmettä? :O Njam. :) Tämä ravitsemusopiskelija tautaa kyllä nyt rientää kyökin puolelle..

Ketturouva kirjoitti...

Maama, hauskaa että inspiroiduit. Varaudu jänniin makuihin jos kokeilet roomalaista ruokaa. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails